Sisällysluettelo

TIETOTURVAN ALKEET

Tietoturva, paljon puhuttu ja liian vähän tehty. Kuuluu selkeesti kategoriaan mutku-sitku. Mutta nyt tehdään stoppi sille ja aloitetaan alkeista.

VAHVA SALASANA

Vahva salasana on muutakin kuin yleensä ajateltu hirveä määrä eri merkkejä eli merkkihirviö. Se voi olla joku sinulle tuttu sanayhdistelmä, siinä voi olla sinun omia sanoja, se voi olla kokonainen lause. Merkittävä asia mikä tekee salasanasta vahvan on se, että jokaisessa palvelussa on oma salasana käytössä. Vain tällä varmistat sen, että reikä yhdessä paikassa ei kaada koko venettä osaltasi.

KAKSIVAIHEINEN TUNNISTAUTUMINEN

Kaikkihan me on tämä opittu pankkien kautta. Ota kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön aina kun voit. Silloin kirjautumisen yhteydessä varmistat että palveluun kirjautuja olet sinä. Monesti tämä tapahtuu koodilla, jonka saat tekstiviestinä, sähköpostiin tai puhelimisessa olevaan sovellukseen.

OHJELMISTOPÄIVITYKSET

Näiden tulee olla ajantasalla. Vain ohjelmistopäivitykset tukkivat virheet mitä ilkeät tahot ovat löytäneet ja hyödyntävät. Niiden kautta päästään kiinni sinun laitteeseen, niiden kautta kaapataan sinun laitteesi, niiden kautta tulee paljon harmia. Ohjelmistopäivitykset kattavat myös sovellukset eli just ne mitä lataat puhelimeen oman tarpeesi mukaan.

VARMUUSKOPIOINTI

Kyllähän se harmittaa jos laite hajoaa, katoaa, kaapataan ja kaikki valokuvat menee sen mukana. Kaikki ne hetket mitä olet halunnut ikuistaa ovat menneet. Varmuuskopioi ne siis talteen eli toisin sanoen, kopio ne jonnekin muuallakin kuin kyseiselle laitteelle. Huomaa, että samalla voit kopioida muutkin tärkeät tiedostot.

ALKEISTA JATKOON

Kun nämä on hallussa ja huolehdittu, lue seuraavaksi aiheesta vähän enemmän Tietoturvaopas mikroyrittäjälle kohdasta. Se sama opas toimii muuten ihan kaikille ja on statuksesta riippumaton.